уторак, 7. фебруар 2017.

RASKID TRAJNOG NALOGA

Trajni nalog je ugovor korisnika (kredita) sa bankom gdje je banka u obavezi da, na određeni dan, izvrši transakciju sredstava sa računa korisnika na račun davaoca kredita. Trajni nalog se može ugovoriti i za plaćanje drugih potreba (struja, komunalije, članarine...) i njegova je svrha da građani izmiruju svoje obaveze bez dolaska u banku, čekanja u redu, jednostavno i bez kašnjenja.
U današnje vrijeme, vrijeme kreditne prezaduženosti, česta je pojava da građani izmiruju obaveze iz više kredita. U jednima su bili žiranti, u drugima solidarni dužnici, treće kredite su sami podigli. Dakle, iz nekih su oni primili novac, a neke kredite otplaćuju za drugoga. Tako se desi da se plata građana većim djelom, ako ne i u cijelini, po raznim osnovima, utroši na podmirivanje kreditnih obaveza i prije nego što dospije do radnika, iako Zakon o izvršnom postupku dozvoljava sprovođenje izvršenja samo do iznosa od jedne polovine plate. To se dešava zbog toga što trajni nalog kod banke nije kategorija izvršnog postupka, nego je ugovor koji se može raskinuti, u što građani, često, nisu upućeni, pa ne koriste svoja prava garantovana izvršnim zakonom.
         Banke, dodijelom kredita, preuzimaju rizik naplativosti, jer tom prilikom analiziraju solventnost dužnika, jemaca i drugih, pa je tako neopravdano očekivati da klijenti isplaćuju kredite preko polovine mjesečnog iznosa plate. Za ovakve slučajeve predlažemo raskid trajnog naloga, a za pomoć se možete obratiti Kancelariji vladavine prava: tel: 051/927-940; 066/083-451; email: kancelarijavladavineprava@hotmail.com; ili putem fejsbuk stranice.  

Нема коментара:

Постави коментар