четвртак, 1. децембар 2016.

Zapljena pokretnih stvari iz domaćinstva

Domaće zakonodavstvo propisuje da se ne mogu plijeniti oni predmeti koji su neophodno potrebni izvršeniku i članovima njegove porodice za zadovoljavanje svakodnevnih potreba. Pored toga ne mogu se zaplijeniti ni: 
1.hrana i ogrev za tri mjeseca života; 
2.gotov novac u određenom, minimalnom, iznosu; 
3. vjenčani prsten, medalje, ratne spomenice, drugo ordenje, priznanja, lična pisma, rukopisi, porodične fotografije, lične i porodične isprave i porodični portreti
4. poštanska pošiljka prije uručenja
        Koji su to predmeti neophodni za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba izvršenika sud će cijeniti u svakom konkretnom slučaju u zavisnosti od porodičnih prilika i sredine u kojoj živi izvršenik i članovi njegove porodice. Proteklih godina se ova procijena suda kreće sve više na štetu građana, tako da imamo slučajeve oduzimanja šporeta, frižidera, televizora, računara itd. kao da ti predmeti nisu potrebni za zadovoljavanje svakodnevnih potreba. Taj trend nam dolazi sa zapada, gdje izvršioci oduzimaju ne samo predmete domaćinstva nego i same stanove, šaljući porodice u alternativne smještaje, na ulicu... Ukoliko vam se desi nešto slično onda imate pravo na "Prigovor radi otklanjanja nepravilnosti u sprovođenju izvršenja" koje je počinio sudski izvršilac. Prigovor možete izjaviti sudu koji je donijeo rješenje o izvršenju, i nije vezan za određeni rok te se može podići dok god traje postupak izvršenja.

1 коментар:

  1. Pozdrav. Da li mi možete reći koliko dugo sud može ili mora da postupa u ovakvom izvršenju, odn. Ako sud nije preduzeo ni jednu poznatu radnju prema izvršeniku po pitanju izvršenja rješenja, do kada on to mže da drži na nekom stanju mirovanja od izvršenja?

    ОдговориИзбриши